Tabak moeilijk
Dit is de moeilijke tabak test. De test bestaat uit 12 vragen en is bedoeld om je kennis over tabak te testen. Als je klaar bent krijg je meteen de uitslag.
1. Wie probeerden in de jaren ’30 al om het roken te ontmoedigen?
Het goede antwoord is: De Nazi’s
Onder het nazibewind werd in de jaren ’30 in Duitsland en Oostenrijk door de overheid tevergeefs een ontmoedigingsbeleid tegen roken gevoerd. Al in 1929 had een Duitse arts een statistisch verband tussen roken en longkanker gevonden. Helaas leidde dit toen niet tot strengere regelgeving zoals wij die vandaag de dag kennen.
2. Hoeveel chemische stoffen zitten er in tabaksrook?
Het goede antwoord is: 4000
In tabaksrook zitten meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn. De meeste stoffen zijn zeer giftig. Vier extreem giftige stoffen zijn: benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en waterstofcyanide. Andere giftige stoffen die voorkomen in tabaksrook zijn: arsenicum, aceton (nagellakremover), ammoniak, azijnzuur, DDT (bestrijdingsmiddel), polonium (radioactief afval) en methaan.
3. Hoe lang werkt de nicotine uit 1 sigaret?
Het goede antwoord is: 30 minuten
Nicotine wordt voor het overgrote deel via de longen in het bloed opgenomen. Een klein deel komt via de slijmvliezen in de mond in het bloed terecht. Van de longen gaat het bloed met nicotine en koolmonoxide naar het hart. Het hart pompt het bloed vervolgens naar de rest van het lichaam en naar alle organen, waaronder de hersenen, lever en de nieren. Deze organen zorgen voor de effecten, de afbraak en de uitscheiding. Na 30 minuten is de nicotine van 1 sigaret afgebroken en krijgt de roker zin in een nieuwe sigaret.
4. Hoeveel tijd zit er tussen het oogsten van een tabaksblad en de verwerking ervan tot sigaret?
Het goede antwoord is: Een paar jaar
Na 10 weken is de bereiding van de tabak klaar. Voordat je er sigaren of sigaretten van kunt maken moet de tabak nog een paar jaar blijven liggen. De verwerking van plant tot sigaret is dus zeker niet binnen een paar uur klaar.
5. Roken is:
Het goede antwoord is: Lichamelijk en geestelijk verslavend
Roken is lichamelijk verslavend door nicotine; het lichaam van een roker heeft nicotine nodig. Zodra het nicotine niveau daalt, gaat een roker zich onrustig voelen en krijgt hij zin in een nieuwe sigaret. Ook is roken geestelijk verslavend. Rokers leren zichzelf aan in verschillende situaties te roken, bijvoorbeeld bij stress of spanning of na het eten. Zodra een roker in zo’n situatie zit krijgt hij zin in een sigaret.
6. Welke stof in tabakstrook is niet kankerverwekkend?
Het goede antwoord is: Koolstofmonoxide
Teer, Benzeen en Polonium zijn 3 van de ruim 40 kankerverwekkende stoffen die in tabaksrook zitten. Koolstofmonoxide zit ook in rook maar is niet kankerverwekkend. Wel zorgt koolstofmonoxide ervoor dat de rode bloedlichaampjes minder zuurstof kunnen vervoeren. Hierdoor krijgen hart en spieren minder zuurstof en gaat de conditie achteruit. Ook beschadigt koolmonoxide de vaatwanden.
7. Waar is het grootste gedeelte van de prijs van sigaretten door bepaald?
Het goede antwoord is: Accijns
Meer dan de helft van het pakje sigaretten wordt bepaald door de accijns die door de overheid worden geheven. Op die manier houdt de overheid controle over de prijs van sigaretten.
8. Op welke lichaamseigen stof lijkt nicotine?
Het goede antwoord is: Acetylcholine
Nicotine lijkt qua structuur erg op acetylcholine. Dit is een lichaamseigen stof die de werking van het brein beïnvloedt. Bekijk onze animaties over drugs in het brein en drugs in het lichaam voor meer informatie.
9. De nicotine in tabaksrook gaat via de longen naar de hersenen. Hoe lang na inademen duurt het voordat de nicotine in de hersenen is aangekomen?
Het goede antwoord is: 10 seconden
Nicotine lijkt op acetylcholine, een lichaamseigen neurotransmitter, en wordt daarom zeer snel door het lichaam opgenomen en naar de hersenen getransporteerd. Klik hier voor een animatie over het transport van nicotine in het lichaam.
10. In vergelijking tot het roken van een sigaret is het roken van een sigaar vooral schadelijk voor:
Het goede antwoord is: De keel
Er zijn verschillen tussen het roken van sigaren- en sigaretten. Onder andere is het zo dat sigarenrook niet is bestemd om te inhaleren. Waar sigaretten dus vooral voor de longen schadelijk zijn, werken sigaren vooral op de keel in. Sigarenrook kan kanker veroorzaken in bijvoorbeeld de mond of keel. Overigens komt ook een klein deel van de rook in de longen, waardoor het risico op longkanker toeneemt.
11. Welk effect treedt niet op onder invloed van nicotine?
Het goede antwoord is: Versnelde spijsvertering
Nicotine werkt oppeppend en zorgt ervoor dat het lichaam als het ware in de actieve stand wordt gezet. Dit leidt onder andere tot een verbeterde concentratie, verhoogde bloeddruk en een versnelde ademhaling. Omdat rokers verslaafd zijn aan nicotine worden zij onrustig als ze een tijd niet roken, een nieuwe dosis nicotine werkt dan ontspannend. De spijsvertering wordt juist vertraagd door nicotine.
12. Hoeveel sigaretten worden er op jaarbasis gekocht in Nederland?
Het goede antwoord is: 10 miljard
Op jaarbasis worden er door de rokende bevolking in Nederland maar liefst 10 miljard sigaretten gekocht.