Alcohol voor drinkers
Deze test bestaat uit 12 vragen en is bedoeld om erachter te komen hoeveel jij weet over alcohol. Het zijn vooral vragen die gaan over het gebruik van alcohol. Daarom is deze test vooral voor mensen die zelf (veel) drinken. Na afloop krijg je meteen de uitslag.
1. Welk percentage van alle alcohol die in Nederland wordt gedronken, wordt opgedronken door mensen die matig drinken?
Het goede antwoord is: 20%
70% van de alcoholdrinkers in Nederland drinkt matig. Zij drinken 1/5 van alle alcohol in Nederland op, dus 20%. 30% van de bevolking drinkt riskant. Zij drinken 4/5 van alle alcohol op, ofwel 80%.
Dit betekent dat de alcoholindustrie niet zonder de riskante drinker kan. Matig drinken door iedereen zou hun meer dan de helft van de omzet kosten. Om die reden is de alcoholindustrie ook altijd tegen maatregelen (accijnsverhoging) om de alcoholconsumptie te beperken. Daardoor zouden de riskante drinkers ook minder gaan drinken.
2. Mag je als je na een avondje stappen te veel gedronken hebt naar huis fietsen?
Het goede antwoord is: Nee, je mag als je te veel hebt gedronken ook niet meer fietsen.
Volgens de wet mag je, als je een te hoog alcoholpromillage hebt, geen voertuig meer besturen. Dit geldt dus voor motorvoertuigen, maar ook voor fietsen. Bedenk als je gaat drinken dus altijd van tevoren hoe je veilig thuiskomst. Wijs één van jouw vrienden aan als de bob, of neem een taxi.
3. Hoeveel glazen wijn per dag kan gezond zijn?
Het goede antwoord is: Alcohol is nooit goed voor de gezondheid
Vaak wordt gezegd dat alcohol goed is voor de gezondheid, maar dit effect verdwijnt als je alle gezondheidseffecten meerekent.
Bij matig gebruik (tot 15 gram alcohol per dag, dat wil zeggen 1 tot 1,5 glas) is er een iets kleinere kans op hart- en vaatziekten. Echter verhoogt alcohol daarnaast wel het risico op vele andere aandoeningen zoals kanker en diabetes. Hierdoor zijn ook bij matig gebruik de nadelen van alcohol voor de gezondheid veel groter dan de voordelen. Drink dus nooit alcohol omdat je denkt dat het gezond voor je is.
4. Als je elke dag alcohol drinkt ben je per definitie verslaafd aan alcohol
Het goede antwoord is: Niet waar
Als je elke dag alcohol drinkt hoef je niet verslaafd te zijn aan alcohol. Een alcoholverslaving wordt gekenmerkt door afhankelijkheid van alcohol; de verslaafde heeft alcohol nodig om zich goed te voelen en verlangt naar het effect ervan. Daarnaast komen er vaak andere aspecten bij kijken, zoals het niet kunnen minderen van gebruik of problemen in relaties met anderen.
Er is sprake van een stoornis in alcoholgebruik wanneer iemand voldoet aan de criteria uit de DSM-V, een veel gebruikt handboek waarin psychiatrische stoornissen staan omschreven.
5. Met hoeveel procent wordt de kans om alcoholverslaafd te raken vergroot als een van je ouders dat ook is?
Het goede antwoord is: Met 30-40%
Uit onderzoek is gebleken dat een erfelijke aanleg je kwetsbaarder kan maken voor het ontwikkelen van alcoholproblemen. Volgens een Amerikaans onderzoek dat kinderen van ouders met een alcoholverslaving een 34% grotere kans hebben om ook alcoholverslaafd te raken dan kinderen van ouders zonder alcoholverslaving. Erfelijkheid is echter niet de enige factor die van invloed is. Ook opvoeding en omgeving spelen een grote rol bij het ontstaan van alcoholproblemen.
6. Het gezegde ‘Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier’ bevat een kern van waarheid.
Het goede antwoord is: Niet waar
Dit gezegde lijkt te suggereren dat het voor het voorkomen van een kater beter zou zijn om van lichte alcoholische dranken over te stappen op zwaardere alcoholische dranken dan andersom. Dit maakt echter voor de kater niks uit.
Het gezegde komt waarschijnlijk uit de middeleeuwen en heeft een meer figuurlijke betekenis. In de middeleeuwen werd bier voornamelijk gedronken door mensen uit de lagere klassen en was wijn enkel weggelegd voor de rijken. Met de spreuk wordt dus bedoeld dat het beter is om arm te beginnen en rijk te eindigen dan andersom.
7. Wanneer ben je een zware drinker?
Het goede antwoord is: Als je als man tenminste 1 keer per week 6 glazen en als vrouw 4 glazen alcohol of meer drinkt.
Dit is de definitie die is vastgesteld door het centraal bureau voor de statistiek (CBS). Het percentage zware drinkers onder de bevolking van 18 jaar of ouder is gedaald van 9,2% in 2014 tot 7,7% in 2020.
8. Hoe komt het dat je van alcohol een kater krijgt?
Het goede antwoord is: Alle bovenstaande antwoorden zijn juist
De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt. Ook speelt de giftige stof aceetaldehyde, die vrijkomt bij de afbraak van alcohol, een rol. Foezelalcoholen komen in kleine hoeveelheden voor in (sterke) drank. Ze zijn giftig, worden trager afgebroken dan alcohol en zijn de volgende dag nog in je bloed aanwezig. De ernst van de kater wordt ook beïnvloed door de hoeveelheid foezelalcoholen.
9. Wordt het zwanger worden bij de vrouw beïnvloed door het drinkgedrag van de man?
Het goede antwoord is: Het maakt wel degelijk uit, ook voor de man
Bij mannen en vrouwen vermindert alcoholgebruik de vruchtbaarheid. Ook wordt het risico van een miskraam groter als de vrouw en/of man drinken rondom de bevruchting. Alcohol kan namelijk zowel de eicel als het sperma beschadigen. Als een vrouw zwanger wil worden en geen risico wil lopen is het voor zowel de vrouw als de man de veiligste keuze om te stoppen met drinken.
Ook tijdens de zwangerschap brengt drinken risico's met zich mee. Als je zwanger bent is het het beste om niet te drinken. Bij 1 glas per dag is er al meer kans op een miskraam en schade aan de hersenen van het ongeboren kind.
10. Mannen breken alcohol sneller af dan vrouwen.
Het goede antwoord is: Waar
Alcohol heeft de eigenschap dat het goed oplost in vet. Als alcohol is opgelost in vet kan de lever het moeilijker afbreken. Vrouwen hebben van nature meer lichaamsvet dan mannen en zullen (gemiddeld) dus langer doen over het afbreken van alcohol dan mannen.
11. Als je gaat rijden onder invloed is dit:
Het goede antwoord is: Een misdrijf
Rijden onder invloed is geen overtreding maar een misdrijf, het komt ook als aantekening op het strafblad. Als je gaat rijden onder invloed en je wordt aangehouden, dan kan je een zware straf verwachten. De straffen voor het overtreden van de 0,5 promille limiet variëren van een boete (van minimaal 220 euro) tot een gevangenisstaf. Hier vind je een compleet overzicht van de straffen die staan op het rijden onder invloed van alcohol.
12. Wanneer drink je verantwoord?
Het goede antwoord is: Als je er geen problemen met je gezondheid, relatie en werk mee krijgt
Verantwoord drinken wil zeggen dat het gebruik geen nadelige gevolgen heeft voor gezondheid, werk en relatie. Alcohol vergroot al heel snel de kans op lichamelijke ziekten. De gezondheidsraad geeft als advies om liever helemaal niet te drinken en anders maximaal 1 glas per dag. Onder de 18 jaar raadt de gezondheidsraad het gebruik van alcohol af.